Klassisk bingo

Detta är den form av bingo som vi spelar mest i Sverige och resten av Skandinavien. Det är även den variant som man ofta tänker på när man tänker på bingo. Här kommer vi att förklara hur spelet går till i bingohall och online.

Bingobrickan

En bingobricka till denna variant av bingo ser ut som så att man har 25 rutor i ett rutmönster där det är fem vågräta och fem lodräta rutor. I dessa rutor finns slumpmässigt valda nummer mellan 1 och 75. Överst på brickan så står det alltid B I N G O en bokstav ovanför varje lodrät rad. Det är för att man lättare ska kunna hitta numren som ropas ut om man har dem på sin bricka. Du kanske har undrat varför bingoutropare alltid säger en bokstav framför varje nummer de ropar ut. Nu vet du varför, det är nämligen så att det finns ett system som har med dessa bokstäver att göra. Alla nummer mellan 1 och 15 ligger alltid under bokstaven B om man har dem på sin bricka. Alla nummer mellan 16 och 30 ligger under bokstaven I och så vidare. På det sättet behöver du aldrig leta igenom hela brickan för varje nummer som dras.

Så spelar man

Det är inte svårt att spela bingo, det svåra är att vinna. Bingo fungerar som ett lotteri ungefär, man måste helt enkelt ha tur. På din bricka finns det alltså nummer som tagits fram med en slumpgenerator. Den som först får bingo i dragningen har vunnit och det är inte säkert att du kan få fem i rad på din bricka. Man kan alltså inte veta i förväg om man kommer att vinna eller inte.

Spelar du på en bingohall så går det till som så att du börjar med att bestämma dig för vilket spel du vill vara med i. Sedan köper du det antal brickor till detta spel som du vill ha, nu är det bara att vänta på dragningen. När den går igång gäller det att hänga med och att ha koll på sin bricka eller sina brickor. Bingoutroparen kommer att dra ett slumpat nummer mellan 1 och 75 och sedan ropa ut det. Man sätter även upp det på en tavla eller monitor så att det är enkelt att dubbelkolla. Så fortsätter det tills någon spelare får bingo, ibland är spelet slut då men oftast fortsätter det tills alla 75 nummer är dragna. Priserna man vinner kan variera men det är oftast inte mer än några hundralappar, om du inte spelar med jackpot så klart. Jackpott brukar man kunna vinna om man får bingo inom ett visst antal dragna nummer och det finns en på det spel man är med i.

När du spelar online så är det inte så mycket som skiljer, men det finns några saker som är annorlunda. För det första så kan du ju spela hemifrån, det enda du behöver då är en dator med internetuppkoppling. Du skapar ett medlemskonto på en bingosajt och sedan är det bara att sätta in pengar, välja spel och sätta igång. Det finns alltid tydliga instruktioner om hur man går till väga. Sedan finns det några fördelar, du kan låta spelet sköta sig självt till exempel. Då klickar du bara på Automarkering eller Auto Daub, så kommer spelet att markera åt dig. På det sättet kan man spela med flera brickor utan att tappa bort sig. Det finns även en chatt kopplad till varje spel. Där kan du prata med andra spelare och även spela chattspel samtidigt som huvudspelet pågår.